Gastrik merujuk kepada keradangan pada lapisan perut. Masalah gastrik boleh menjadi ancaman serius kepada kesihatan jika tidak dipantau dan dikawal dengan betul. Oleh itu, anda boleh ikuti tip pemakanan ini untuk mengelakkan gastrik. Bak kata pepatah “mencegah lebih baik daripada mengubati”.
Gastrik merupakan sesuatu yang tidak asing dari bagi masyarakat di Malaysia. Untuk pengetahuan anda, gastrik boleh menjadi akut atau kronik. Gastrik akut berlaku secara tiba-tiba dan teruk, manakala gastrik kronik berlarutan dalam jangka masa yang lama. Menurut laman Hello Doktor, di antara gejala gastrik adalah terasa senak, rasa kenyang, sakit perut, dan loya.
Artikel berkaitan: 8 Cadangan Vitamin Terbaik untuk Daya Tahan Badan Lawan Virus. Pastikan Ada Dalam Simpanan!
Jika anda mempunyai gejala-gejala gastrik, segeralah dapatkan rawatan di hospital yang berdekatan untuk menjalani ujian endoskopi. Di situ, anda akan diperiksa jika terdapat sebarang kesan keradangan dan luka pada perut anda. Untuk penghidap gastrik ringan, ia biasanya hilang selepas rawatan. Walau bagaimanapun, masalah ini boleh berpanjangan dan mengancam nyawa dengan menyebabkan kanser perut.
Kanser perut adalah sangat berbahaya dan boleh mengakibatkan kematian. Kanser perut juga merupakan punca kematian ke-4 utama
kanser selepas paru-paru, hati dan kanser kolorektal. Untuk itu, penting untuk anda mengetahui makanan apa yang patut di elakkan dan juga makanan bagus untuk penyakit gastrik.Meninjau perkongsian dari Bidadari.my, terdapat pelbagai punca masalah gastrik ini terutamanya dari segi pemakanan dan gaya hidup seharian. Antara senarai kemungkinan penyebab gastrik adalah:
Seperti yang dinyatakan di atas, faktor pemakanan juga cenderung menjadi antara punca penyebab berlakunya gastrik. Sebagai bukti, penyelidik dari Universiti Illinios iaitu Aqsa Iqbal pernah menerbitkan kajian berkenaan makanan yang menjadi punca gastrik pada tahun 2017.
Kandungan garam yang tinggi dalam makanan bukan sahaja menyebabkan masalah gastrik tetapi juga menyebabkan beberapa penyakit berbahaya lain seperti tekanan darah tinggi, serangan asma, osteoporosis, penyakit buah pinggang dan sebagainya. Kajian itu juga mendapati bahawa penduduk negara yang mengamalkan diet tinggi garam mempunyai tahap gastroparesis yang lebih tinggi daripada penduduk negara yang mengambil kurang meletakkan garam dalam masakan.
Antara makanan yang menyebabkan tinggi kandungan garam adalah daging yang diperap dengan garam, soda, ikan masin, dongchimi (kimchi yang diperbuat daripada lobak putih), daging bakar dan jeruk. Kandungan garam yang tinggi dalam makanan ini akan merosakkan lapisan dinding pada permukaan perut sehingga menyebabkan keradangan. Lebih teruk lagi, kesakitan akibat mukosa yang rosak boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria serta memburukkan keadaan gastrik anda.
Penggunaan bahan pengawet makanan dalam industri makanan bertujuan untuk memanjangkan jangka hayat makanan, mengelakkan risiko pertumbuhan bakteria yang boleh merosakkan makanan dan memberikan rasa atau warna yang terbaik untuk makanan yang diawet. Menurut kajian terdahulu, pengawet makanan dan pemanis tiruan yang ditambah kedalam makanan ini mempunyai sebatian kimia seperti N-nitrosamines, nitrosamides, dan nitrosaminidines. Untuk pengetahuan anda, bahan kimia ini jika digunakan dalam jangka masa panjang dan kerap boleh menyebabkan gastrik dan seterusnya kanser perut. Contoh makanan yang menggunakan bahan pengawet ialah sosej, nugget, daging beku dalam tin, bir dan wiski. Bukan sahaja tidak sihat, malahan makanan ini juga penyumbang kepada gastrik!
Seterusnya, kita beralih kepada tip pemakanan yang bagus untuk pesakit gastrik. Makanan terutamanya yang mempunyai kandungan sebatian bioaktif sangatlah bersesuaian. Kandungan sebatian bioaktif dalam makanan ini nampaknya menyumbang kepada perlindungan terhadap risiko penyakit perut.
Bawang putih kaya dengan pelbagai sebatian aktif dan kumpulan utama yang terdapat di dalamnya ialah allium. Kumpulan allium ini menawarkan pelbagai potensi kesan kesihatan, termasuk kesan antibakteria, antihipertensi dan antikanser. Dengan lebih 2000 sebatian aktif masih ditemui oleh penyelidik, antioksidan dalam sebatian bawang putih dan sulfur berpotensi untuk melindungi perut.
Sumber semula jadi dan sumber semula jadi buah-buahan dan sayur-sayuran segar harus digunakan untuk kesihatan kita. Analisis makmal telah menunjukkan kesan kesihatan positif pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Karotenoid, vitamin C, vitamin E, garam mineral dan multivitamin lain adalah antara nutrien yang paling berharga. Beberapa cadangan buah-buahan dan sayur-sayuran segar berdasarkan kajian terdahulu termasuk buah sitrus, cendawan, sayur-sayuran, tembikai, tomato dan banyak lagi.
Produk tenusu ini tinggi dengan protein yang boleh membantu membaiki kerosakan sel dan tisu dalam badan dengan lebih cepat. Untuk melegakan simptom gastrik dan yang berkaitan dengan sakit perut, pengambilan susu dan produk sangat disyorkan. Antara jenis susu dan hasil tenusu yang boleh diamalkan ialah susu lembu, susu kambing, susu biri-biri, yogurt, keju dan dadih. Walau bagaimanapun, terdapat juga sesetengah orang yang tidak boleh mengambil susu dan produk tenusu kerana masalah kesihatan atau intoleransi laktosa. Namun jangan risau! Anda boleh digantikan dengan susu alternatif seperti susu badam dan susu soya.
Artikel berkaitan: Cuba Amalkan 15 + 20 Petua Ini Kalau Nak Sihat & Tak Mudah Dijangkiti Penyakit.
Sebagai kesimpulan, anda telah mengetahui makanan apa yang patut dielakkan dan juga makanan yang bagus diamalkan untuk mengelak penyakit gastrik. Jika anda mulai merasa tanda-tanda gastrik ini, segeralah ke klinik ataupun hospital kerana ianya masih boleh dikawal jika dikesan di peringkat awal. Jangan dah terlambat baru nak berjumpa doktor ya!
Sumber info dan gambar: Bidadari.my, Hello Doktor, dan Google
Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.