Bawang putih adalah rempah dapur terkenal yang hampir selalu ada dalam setiap hidangan. Bagaimanapun, bawang putih bukan sahaja digunakan sebagai rempah ratus, ia juga boleh dimakan mentah untuk membawa beberapa manfaat kepada tubuh.
Faedah makan bawang putih mentah boleh berbeza-beza bergantung pada kandungan serat, protein, kalsium dan antioksidannya. Tidak hairanlah rempah ini telah menjadi salah satu rawatan penyembuhan tamadun purba.
Artikel Berkaitan : Nyahkan Whitehead Dan Blackhead, Tak Sangka Dengan Bawang Putih Kentang. Mudah Sangat!
Berikut adalah beberapa kebaikan makan bawang putih mentah yang boleh anda alami.
1.Meningkatkan Kesihatan Kulit
Manfaat pertama makan bawang putih mentah adalah baik untuk kesihatan kulit. Bawang putih boleh mencegah jerawat dan memudarkan parut jerawat di muka.
Mengambil bawang putih juga boleh menyembuhkan luka seperti psoriasis, ruam, dan lepuh kulit. Kandungannya juga dapat melindungi kulit daripada sinaran UV dan mencegah penuaannya.
2.Menyembuhkan Batuk dan Selsema
Bawang putih boleh meningkatkan sistem imun untuk mengelakkan batuk, selsema atau selesema. Anda boleh makan dua ulas bawang putih sehari untuk mendapat manfaatnya. Dalam sesetengah budaya, menggantung beberapa ulas bawang putih pada tali di leher kanak-kanak boleh membantu melegakan kesesakan yang disebabkan oleh selsema.
3.Baik Untuk Kesihatan Jantung
Kandungan allicin dalam bawang putih membantu dalam menurunkan LDL, atau kolesterol jahat. Oleh itu, anda boleh meraih kebaikan makan bawang putih mentah untuk meningkatkan kesihatan jantung anda dengan mengambilnya secara berkala.
Bawang putih juga boleh mengurangkan pembekuan darah dan mencegah tromboembolisme, atau pembekuan darah, di kaki, pangkal paha atau lengan.
4.Meningkatkan Fungsi Otak
Sifat antioksidan dan anti-radang bawang putih boleh meningkatkan kesihatan otak. Bawang putih juga boleh melawan penyakit neurodegeneratif seperti Alzheimer dan demensia.
Bawang putih mengandungi gabungan vitamin dan mineral yang bermanfaat untuk fungsi kognitif otak. Anda tahu, rempah dapur ini juga boleh meningkatkan mood anda.
5.Mengecah Kanser
Manfaat terakhir makan bawang putih mentah ialah ia boleh mencegah risiko kanser, terutamanya kanser kolon. Menurut Kajian Kesihatan Wanita Iowa, wanita yang kerap makan bawang putih dengan sayur-sayuran dan buah-buahan lain mempunyai risiko 35 peratus lebih rendah untuk mendapat kanser.
Artikel Berkaitan : Jangan Terkejut Kalau Bawang Putih Boleh Atasi Masalah Jerawat Stretch Mark Pada Tubuh Anda
Berikut adalah 5 kebaikan makan bawang putih mentah yang boleh anda alami selepas anda memakannya. Selepas melihat pelbagai khasiat ini, adakah anda berminat untuk makan bawang putih mentah?
Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI