Kebiasaannya mestilah kita akan berkaki ayam sewaktu hendak bermain di tepi lautkan. Namun, pernah tak kita terfikir yang akan ada makhluk lain yang mencuri peluang untuk masuk ke dalam tubuh kita sewaktu kita tidak memakai kasut? Alamak, takut pula rasanya!
Berkongsi kisahnya buat pengajaran yang lain, Nurul Ezzatul telah mendedahkan pengalamannya apabila kakinya dimasuki cacing hingga menyebabkan jangkitan di kaki. Jom kita ikuti kisahnya.

Makin lama rasanya makin gatal…

haaa nah susulan kes akak
akak nk share uolss klau nk p mandi pantai ke apee kee p la beli pakai kasut utk beach tu sng cte janji beralas
nak dijadikan cerita akak ade p PD 1 week lps raya n off coz la mandi bukak sipar semuaaa sbb galak main pasir n mandi lauttt
mmg xterpkir dek akal nk jadi mcmni
mula2 just ade mcm belon kecik jeee akak igt sebab melecet kne ape2 ke kan..
tup2 5 ari pas blk tu tbe ade line cmtu…
so akk assume urat or wat ever makanyaaaaa buat xtw n just urut2 ajee n guess what xrasa da sakit…
tp every night akk tdo akk mmg rasa ade benda merayap2 kt kaki n kadang gatal yg xleh brain gatal dieee
n sejak 2 ari lps makin truk…so sbb dok baca n semua da bebel2 mkanyaaa akak pon p la spital…
so doc diagnose cutaneous larva migrans nama penyakit dieeeee
die da jadi kaum nomad dok berjalan 1 kaki…
bengkak tu sbb da enfection smp bisa sgt even melangkah…
doc bagi 1 week utk matikan cacing tu n if xok kne trus jumpe pakar kulit utk keluarkan benda alah itu!!
doakan cacing tu mati cepat yeeeee
sbb akak xtahan n terasa mcm die sedang zumbaaaa dlm kaki akak
hahahahahaha adoii tbe2 rasa kelakooo dpt penyakit cmni!!

Pengajarannya, jangan pernah lupa alas kaki bagi mengelakkan terjadinya perkara sebegini.


moral of the story
ALWAYS PAKAI ALAS KAKI!!!
EVEN DRIVE PON MOHON PAKAI SEBAB KTE XTW APE YG KTE PIJAK!!
sekiannnnnn terima kasihhhh

p/s : akak benarkan share post ni demi peringatan bersama!
naseb kne diri sndr klau kena anak2 xtwlaaa mane gaya😣😣😣