Ketupat merupakan hidangan yang tidak boleh dilepaskan ketika hari raya. Tak lengkap kalau makan rendang tanpa ketupat kan? Ketupat sendiri adalah hidangan khas maritim Asia Tenggara yang diperbuat daripada nasi yang dibungkus dalam sarung yang diperbuat daripada daun kelapa muda.
Menjelang hari raya, ramai yang berpusu-pusu membeli ketupat, baik pada kulit mahupun sedia untuk digunakan. Itulah sebabnya Hijabista memberi anda petua tentang cara mengait ketupat dan cara menyimpannya supaya tahan lebih lama.
Artikel Berkaitan : Lelaki Ini Menjamu Masakan Terakhir Arwah Ibunya, Ramai Akui Senasib Dengannya
Cara Manganyam Ketupat
- Buat tiga gulungan di bahagian tangan kiri.
- Buat tiga lagi gulungan pertama di tangan kanan pula.
- Susun dan pegang kedua-dua belah gulungan.
- Masukkan gulungan ketiga di tangan kanan ke dalam gulungan tangan kiri.
- Anyam hingga ke hujung gulungan pertama di tangan kiri.
- Anyam gulungan kedua dan ketiga di tangan kanan secara bertentangan.
- Pastikan anda dapat bentuk yang betul seperti ini.
- Ambil hujung gulungan pertama di tangan kanan.
- Anyam sehingga bertemu gulungan pertama di tangan kiri.
- Pegang keseluruhan anyaman dengan tangan kanan dan lepaskan pegangan di tangan kiri.
- Ambil hujung gulungan pertama tangan kiri dan anyam sehingga bertemu hujung gulungan di tangan kanan
- Tarik kedua-dua hujung anyaman
- Ketatkan anyaman dan SIAP!
Menganyam agak rumit, terutamanya jika anda baru belajar cara melakukannya. Tetapi itu tidak bermakna ia tidak boleh dipelajari. Jika anda sentiasa berguna, bagaimana anda tahu anda boleh menjadi “pro” seperti nenek moyang kita?
Masih tidak faham? Tonton video tutorial mudah menganyam ketupat ini.
Tips Menyimpan Ketupat
Untuk memastikan ketupat anda lebih lama dan tidak mudah rosak, anda boleh mengikuti petua penyimpanan ketupat ini.
- Gantungkan ketupat anda. Menyimpan ketupat gantung boleh mengelakkan ia daripada menjadi basah, jadi ia tidak cepat tengik. Selain itu, kaedah ini juga memastikan ketupat terdedah kepada angin supaya ia kering di semua bahagian.
- Anda boleh memanaskan semula ketupat jika ingin memakannya. Panaskan secara beransur-ansur bergantung pada jumlah yang anda mahu.
- Selain gantung, boleh juga simpan ketupat dalam peti ais. Biasanya kaedah ini dilakukan selepas ketupat berada di luar (suhu bilik) selama lebih kurang tiga hari. Juga, pastikan peti sejuk berada pada suhu biasa, biasanya 2-5 darjah Celsius. Dengan cara ini, ketupat hari raya buatan sendiri anda akan bertahan sehingga enam hari.
- Bukan sahaja di dalam peti sejuk, tetapi juga di dalam freezer. Kalau simpan Ketupat dalam peti ais, tahan lebih seminggu. Letakkan dalam bekas kedap udara sebelum dimasukkan. Jika anda ingin memakannya lagi, keluarkan sejam sebelum memanaskan ketupat.
Artikel Berkaitan : Sejuk Bekukan Semua Jenis Sayur-sayuran, Boleh Tahan Tiga Hingga Enam Bulan Dalam Peti Sejuk
Jangka hayat ketupat juga dipengaruhi oleh kualiti pembungkusan, beras yang digunakan, dan cara penyediaannya. Ketupat yang berkualiti tinggi dan tahan lama perlu dimasak dengan kerap dan tanpa tergesa-gesa.
+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.