Sememangnya banyak faktor yang membuatkan seseorang individu itu mahu turunkan berat badan. Bukan hanya semata untuk cantik, namun mahukan kehidupan yang lebih sihat dan memudahkan.

Mahukan tubuh yang lebih sihat bagi melakukan ibadah serta menguruskan anak-anak dengan lebih mudah, usahawan terkenal iaituΒ  Inora Noorzainy telah melakukan rutin khas bagi mencapai misi tersebut.

Tak lokek berkongsi, Inora telah mendedahkan kepada semua mengenai rutin hariannya bagi mendapatkan berat badan yang lebih ideal. Jom kita lihat!

View this post on Instagram

Gambar belah kiri adalah gambar sedar diri tengok balik terus rasa kena kurangkan berat badan. I think masa ni I was my heaviest. Nearly 90kg ke dah 90kg cmtu. Tuh bukan double chin dah tu, tu triple chin πŸ˜‚ Gambar belah kiri tu awal September and gambar belah kanan weekend lepas πŸ™ˆ . Sekarang pun takdelah kurus mana tapi oklah rasa lah ringan sikit badan nak solat, nak kejar anak2, nak exercise. Sebab Nora tak aim untuk kurus, just nak badan rasa ringan and yang penting nak sihat. Dapat kurus tu kira bonus lah. Sebab percaya atau tak dulu Nora memang tak pernah and tak suka pun exercise. . . Ramai tanya pasal tips so Nora bagi tips ringkas je k? . . 1. Korang boleh try buat IF. Intermittent fasting. Nora buat IF 16 : 8 maksudnya makan 8 jam then puasa 12 jam. If korang nak puasa terus pun boleh je. Yang ni paling senang nak turunkan berat. IF really works for me. . . 2. Tidur cukup. Atleast 6-8 jam. Nora skrg kul 10 dah tidur dah. Sekali anak2 pun tido. πŸ˜‚ Dalam tidur kita leh bakar calories. Penting nih. . . 3. Air manis Nora tak ambil langsung. Tapi Nora minum je air sejuk. Ais pun amek je sebab rasanya ais takde kene mengena dengan weight loss tak silap. . . 4. Pemakanan pulak depends on diri korang sendiri tapi jaga calorie or portion. Mcm Nora, Nora tau kalau tak makan nasi, weight Nora boleh turun so thats why Nora start challenge No rice No sugar harituh for 10 days. Kalau buat IF by 8PM dah stop makan so jangan makan malam. Makan malam ni jahat tau sebenarnya πŸ˜‚ . 5. Buat challenge untuk diri sendiri. Yang ni paling motivate Nora untuk teruskan misi. Haritu Nora buat 2 challenge . . #10DaysNoRiceNoSugarChallenge #10Days5KMChallenge . . So dengan adanya challenge2 ni kita lagi rasa motivated. 😍😍😍 . 6. Exercise. Pahit untuk dengar tapi itulah kena telan hahah tiber.. dulu pun Nora rasa boleh kurus la diet je tapi serious exercise penting or cari activity yg keluarkan peluh. πŸ’¦πŸ’¦πŸ’¦πŸ’¦ . Honestly, Nora dah cuba mcm2 diet sebelum ni and bukan nak cakap semua tak jadi, jadi je. Tapi kengkadang kita ni yang tak kuat. So yg penting kita kena kuat semangat, disiplin, consistent and mind set kita kena positive. Inshallah. πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻 #NoraSharesNoraCares

A post shared by Inora Noorzainy (@noorinora) on

Bila berat badan berkurang rasa senang nak beribadah dan menguruskan anak-anak.

Gambar belah kiri adalah gambar sedar diri tengok balik terus rasa kena kurangkan berat badan. I think masa ni I was my heaviest. Nearly 90kg ke dah 90kg cmtu. Tuh bukan double chin dah tu, tu triple chin πŸ˜‚ Gambar belah kiri tu awal September and gambar belah kanan weekend lepas πŸ™ˆ
.
Sekarang pun takdelah kurus mana tapi oklah rasa lah ringan sikit badan nak solat, nak kejar anak2, nak exercise. Sebab Nora tak aim untuk kurus, just nak badan rasa ringan and yang penting nak sihat. Dapat kurus tu kira bonus lah. Sebab percaya atau tak dulu Nora memang tak pernah and tak suka pun exercise. .
.
Ramai tanya pasal tips so Nora bagi tips ringkas je k? .
.
1. Korang boleh try buat IF. Intermittent fasting. Nora buat IF 16 : 8 maksudnya makan 8 jam then puasa 12 jam. If korang nak puasa terus pun boleh je. Yang ni paling senang nak turunkan berat. IF really works for me. .
.
2. Tidur cukup. Atleast 6-8 jam. Nora skrg kul 10 dah tidur dah. Sekali anak2 pun tido. πŸ˜‚ Dalam tidur kita leh bakar calories. Penting nih. .
.
3. Air manis Nora tak ambil langsung. Tapi Nora minum je air sejuk. Ais pun amek je sebab rasanya ais takde kene mengena dengan weight loss tak silap. .
.
4. Pemakanan pulak depends on diri korang sendiri tapi jaga calorie or portion. Mcm Nora, Nora tau kalau tak makan nasi, weight Nora boleh turun so thats why Nora start challenge No rice No sugar harituh for 10 days. Kalau buat IF by 8PM dah stop makan so jangan makan malam. Makan malam ni jahat tau sebenarnya πŸ˜‚
.
5. Buat challenge untuk diri sendiri. Yang ni paling motivate Nora untuk teruskan misi. Haritu Nora buat 2 challenge .
.
#10DaysNoRiceNoSugarChallenge
#10Days5KMChallengeΒ .
.
So dengan adanya challenge2 ni kita lagi rasa motivated. 😍😍😍
.
6. Exercise. Pahit untuk dengar tapi itulah kena telan hahah tiber.. dulu pun Nora rasa boleh kurus la diet je tapi serious exercise penting or cari activity yg keluarkan peluh. πŸ’¦πŸ’¦πŸ’¦πŸ’¦
.
Honestly, Nora dah cuba mcm2 diet sebelum ni and bukan nak cakap semua tak jadi, jadi je. Tapi kengkadang kita ni yang tak kuat. So yg penting kita kena kuat semangat, disiplin, consistent and mind set kita kena positive. Inshallah. πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻 #NoraSharesNoraCares

kredit: noorinora