Mudah Sahaja Nak Buat Resipi Hokkaido Cheese Tart, Ala ‘Secret Recipe’ Di Rumah. Jom Cuba!
Februari 7, 2023
Share
Siapa dekat sini suka makan Hokkaido Cheese Tart? Ia datang dalam pelbagai perisa seperti original, coklat dan durian. Dahulu, makanan ini pernah tular dan menjadi kesukaan penggemar makanan manis.
Cheese tart berasal dari Sapporro Jepun dan kini semakin dikenali di Malaysia. Kalau hijabi nak cari pun senang saja, boleh dapatkan di mana-mana cawangan Secret Recipe berdekatan. Kombinasi kerak tart yang rangup dan lembut serta intinya yang dipenuhi dengan rasa keju lemak memang menjadi kesukaan ramai.
Yang paling istimewa, Hokkaido cheese tart juga sedap dimakan ketika panas atau sejuk. Mana-mana pun boleh, rasanya masih sama!
Tapi, kalau hari-hari asyik nak beli, memang ‘kering’ lah poket. Jadi hari ini Hijabista akan kongsikan cara buat Hokkaido cheese tart ala-ala resepi original yang dikongsikan oleh seorang pengguna di laman Facebook.
Resepi Hokkaido Cheese Tart Super Rangup
Bahan-bahan:
Bahan A (tart pastry)
100g tepung gandum
20gm icing sugar
50g salted butter, potong cube dari peti sejuk
1biji kuning telur
1/2 tsp susu segar Dutch Lady atau jenama lain
Bahan B (cheese custard)
150g cream cheese
50g mascarpone cheese
20g parmesan cheese
30g salted butter
100g susu segar
30g icing sugar atau gula halus pun boleh
8-12g tepung jagung, atau ikut kepekatan sendiri
1 biji telur
1tbsp jus limau
1/4 tsp esen vanilla
2 atau 3 sudu air
Secubit garam (optional)
1 biji kuning telur untuk disapu pada cheese custard
Cara penyediaannya
Ayak tepung dan gula icing.
Masukkan butter sejuk yang dipotong empat segi.
Gunakan jari untuk satukan butter dengan tepung.
Masukkan telur kedalam adunan serta uli menjadi doh yang lembut.
Masukan susu dan gaulkan sebati.
Ambil plastik atau cling wrap untuk bungkuskan doh.
Rehatkan selama 1 jam didalam peti sejuk sebelum di isi filling cheese.
Cheese custard
Masukkan cream cheese + mascarpone cheese + parmesan cheese + salted butter + susu segar menggunakan kaedah bain marie dan sentiasa kacau adunan supaya cepat cair.
Apabila adunan dah cair, ayakkan tepung jagung + gula icing sedikit air sahaja dalam 2 atau 3 sudu dan kacau rata. Masukkan kedalam adunan cheese dan sentiasa kacau sampai tiada ketulan masak sampai adunan sedikit pekat, padamkan api dan angkat dari dapur.
Masukkan telur yang dipukul ringan, esen vanilla dan lemon juice. Kacau sampai pekat and akhir sekali masukkan secubit garam dan sebatikan. Tak perlu panaskan atas dapur lagi.
Jika adunan cheese ada ketulan boleh ditapis supaya mendapat cheese custard yang licin dan sejukkan masukkan ke dalam piping bag.
Keluarkan doh pastry dari peti sejuk sapukan sedikit tepung pada papan dan rolling pin dan canaikan doh anggaran dlm 3-4mm.
Keluarkan dan sejukkan. Sebelum digunakan sediakan 3 hari awal simpan dalam bekas kedap udara supaya tak masuk angin dan bungkuskan lagi dengan plastik.
Bila dah sejuk paipkan cheese custard pada doh tart tadi.
Sapukan kuning telur pada cheese custard.
Bakar pada suhu 200c selama 10 ke 15 minit mengikut oven masing-masing.