Milkshake Kurma Kenyang Lebih Lama, Berkhasiat & Sedap, Sesuai Untuk Berbuka

Share

Kurma sangat berkhasiat dan dianggap ‘superfood’ apabila ia penuh antioksidan dan serat yang baik untuk kesihatan. Apabila kurma dijadikan milkshake dengan mencampurkannya dengan susu, ia memberikan gabungan hebat nutrisi susu dengan kebaikan buah kurma.

Bukan sahaja lazat dinikmati tetapi juga khasiat berganda untuk badan serta minda.Ia juga dapat menghindarkan badan daripada hidrasi dan memberi tenaga sepanjang hari, sekali gus membantu kekal cergas serta fokus.

Bagi yang suka minum milkshake, boleh cuba resipi ini.

Bahan-bahannya : (untuk 1 jug @ 5-6 gelas)
1 kotak besar Full cream milk
4-5 biji kurma
1-2 biji buah tin (tak Letak pun boleh)
Pistachio (cincang)
Sedikit gula (ikut suka nak manis ke tak)
Ice cube

Cara-Caranya:


– blendkan semua bahan
– masukkan dalam cawan atau jug taburkan pistachio

Atau
– blendkan semua bahan kecuali ice dan pistachio
– masukkan ice dalam cawan atau jug taburkan pistachio

KHASIAT kurma, buah tin @ pistachio

1. Buah Kurma dapat mencegah Penyakit Kronik Seperti Jantung & Kencing Manis , amalan memakan buah kurma setiap hari boleh mengurangkan risiko seseorang itu diserang penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis kerana mengandungi zat galian seperti potasium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah.Berdasarkan kajian Kaum Arab Badui, yang makan buah kurma secara teratur, menunjukkan kadar pengidap penyakit kanser dan jantung yang sangat rendah.

2. Buah kurma mampu memanaskan badan dan merangsang kesihatan wanita hamil dan anak yang dikandung, memudahkan wanita bersalin dan memberi tenaga tambahan.

3. Saidina Ali r.a. meriwayatkan “Barang siapa yang memakan 7 butir tamar (buah kurma) setiap hari, ia akan membunuh semua kuman di dalam badannya”.

4. Kanak-kanak digalakkan memakan lebih banyak buah kurma kerana ia memberi khasiat dari segi proses pembesaran, sekaligus membentuk minda kanak-kanak yang sihat.

5. Membentuk Sifat Penyabar, Bersopan Santun Dan Cerdas pemikiran

6. Mengambil Keberkatan Sewaktu Kelahiran. Diriwayatkan daripada Abu Musa r.a. katanya: “Anakku lahir, lalu aku membawanya kepada Nabi s.a.w. lalu baginda menamakannya dengan nama Ibrahim dan meletakkan pada lelangitnya dengan buah kurma.”

7. Buah Kurma Makanan Yang Paling Sempurna.Maksud Sabda Rasulullah s.a.w. : “Rumah yang tiada kurma nescaya penghuninya kelaparan.”

8. Melalui petua tertentu, buah kurma dimakan bersama badam dan madu untuk menyembuhkan penyakit. Buah kurma dikatakan menambah tenaga seksual atau batin. Jus buah kurma mungkin baru di negara ini, sebaliknya di negara pengeluar selain dimakan segar, kering atau salai, buah kurma dibuang biji dan diganti dengan kacang tanah, badam atau gajus bagi mengenakkannya. Buah kurma juga dibuat jem, sirap atau bahan tambahan dalam aiskrim.

9. Kandungan vitamin A dan C adalah amat tinggi apabila buah kurma di peringkat Rotab atau khalal

10. Buah Kurma kaya dengan serat yang dapat mencegah dari mendapat barah usus.

Buah tin kering terkaya akan serat, tembaga, mangan, magnesium, kalium, kalsium, dan vitamin K, relatif diperlukan terhadap kebutuhan tubuh manusia.

Buah tin kerana itu buah tin sangat sesuai mengatasi masalah berat badan.

Buah tin juga kaya dengan vitamin A dan B serta kadar tertentu dari vitamin C. Dan mengandung garam pokok seperti: Kalsium, fosfor, zat besi yang membangun pertumbuhan badan dan pembangkit tekanan darah.

Kandungan-kandungan buah tin seperti serat, kalium, dan magnesium dapat mengurangi serangan angin dan mampu mengontrol tekanan darah tinggi.

Kacang Pistachios nih banyak kebaikannya dan yang penting 90% lemak yang ada dalam Pistachios adalah mono dan polyunsaturated yang sihat. Pistachios juger sumber baik serat atau fiber

Sumber kredit: Norien Abdul Wahab

Published by
Norhasliza