Tekanan darah rendah, juga dipanggil hipotensi, adalah keadaan di mana tekanan darah dalam badan jatuh di bawah normal. Hipotensi adalah keadaan di mana tekanan darah berada di bawah 90/60 mmHg.
Tekanan darah rendah jangan dipandang remeh tau. Jika tekanan darah rendah diabaikan, ia boleh menyebabkan gejala seperti penglihatan kabur, sukar menumpukan perhatian, keletihan, dan loya dan muntah.
Artikel Berkaitan : Tudung Kembang Semangkuk, Wajah ‘Bulat’ Bila Pakai Kacamata? Ini Penyelesaianya!
Rasa ubi bit tidak manis dan tidak segar di mulut. Namun, buah lembayung ini boleh digunakan sebagai penambah darah. 100 gram bit mengandungi 36 mg natrium dan 330 mg kalium.Anda boleh memproses bit dalam jus dengan penambahan lemon atau buah-buahan manis lain.
Lemon mengandungi banyak air, yang boleh mengatasi dehidrasi, yang merupakan punca hipotensi. Lemon boleh membantu mengawal peredaran darah dan mengembalikan tekanan darah kepada normal berkat antioksidan yang terkandung di dalamnya. Untuk ubat antihipertensi, minum segelas jus lemon yang dicampur dengan gula dan secubit garam untuk mengekalkan kelembapan badan.
Lobak merah mengandungi 70 mg natrium setiap 100 gram dan 87% air. Kerana orang yang mempunyai tekanan darah rendah memerlukan natrium dan banyak air, lobak merah boleh menjadi ruji sayur-sayuran. Anda boleh membuat sup dengan lobak merah, anda tahu?
Makanan terakhir yang baik yang dimakan oleh orang yang mempunyai tekanan darah rendah adalah daging. Pilih daging putih seperti ayam atau ikan tanpa lemak. Makan daging yang sihat boleh membantu anda mencapai tahap tekanan darah yang optimum.
Telur
Makanan seterusnya untuk penghidap darah tinggi ialah telur. Satu telur mengandungi sejumlah besar asid folik dan vitamin B12. Seperti vitamin B12, asid folik memberi sumbangan penting untuk menggalakkan tekanan darah rendah.
Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.