Ramai yang gemar mengenakan solekan di wajah tapi ramai juga tidak tahu teknik dan cara yang betul bagi menggunakannya hingga serba sedikit mencacatkan penampilan kita.

Solekan sepatutnya membantu menaikkan seri wajah dan bukan sebaliknya. Tak perlu berlebihan, solekan yang minimal juga sudah cukup bagi aktiviti seharian. Bagi hijabi yang baru berjinak dan ingin mencuba bersolek, bolehlah mengikuti cara yang disarankan oleh Sara Damia ini. Mudah sangat!

Untuk belajar bersolek, kita kenalah berani dan banyak mencuba.

TIPS MAKEUP..
tgk org makeup cantik je,tp bila makeup muka sendiri belum 1/2 hari dh crack sana sini,hihi,siapa pernah??jgn salahkan kulit,mgkin step kita ada yg salah..post ni khas utk org yg tak berapa mahir makeup atau baru nk mencuba..korang guna kosmetik apa pun boleh tau,asalkan fungsinya sama,semoga membantu! ?
#mymakeuproutine #drugstore

Makeup ni sebenarnya penyeri wajah,tak susah,cuma kena berani & banyak mencuba..ada setengah org yg tak perlukan makeup utk setiap hr,tp ilmu tu kena ada juga walaupun sikit,boleh guna time pegi event ke,special day ke kan..sis share sekali step yg sis amal time makeup,yg mana berguna tu korang ambillah..utk tutorial shawl mcm ni,sis dah buat haritu,boleh clickhttps://www.facebook.com/100001397016004/posts/1899999886723227/ ok,jom start!

Ini langkah-langkahnya yang cepat dan mudah.

1) #Primer
Tea tree primer from Sendayu tinggi..ada dua,lagi satu argan oil utk kulit normal..utk kulit berminyak,mmg kena pilih ni,kalau korang ada masalah jrwt pun pilih yg ni k..nk makeup wajib ada primer utk make sure kulit kita tak rosak dan kekal sihat,primer mmberikan kesan kulit segar seharian!Cara : ok,berbalik pd post rutin penjagaan kulit,primer ni sis pakai lepas guna serum..sis apply pakai tgn je,ratakan ke seluruh muka..sekiranya nk makeup,tp muka korang sgt2 bminyak & ada masalah jerawat,skip serum pd hri yg korang nk makeup tu utk elak muka jd lebih oily,ganti dgn makeup spray/moisturizer/sunblock..tp kalau kulit normal & tak masalah sgt,boleh apply serum utk effect glowing..kalau ada masa,sapu lah dulu ais kt muka..pd yg belum baca tips jaga kulit yg sis amal boleh click https://www.facebook.com/100001397016004/posts/1894953380561211/*Primer ni function dia utk mengecilkan pori2,so makeup dpt melekap dgn baik pd wajah utk jangka masa yg pjg,takdelah capok2 & asyik nk kena touch up je

2) #Bedakbaby
Jgn gelak,tp step kedua sis mmg bedak ni,hihi,Johnson’s baby powder milk+rice..bedak ni mampu mengawal minyak di muka dan jadikan makeup korang stay on point lebih lamaCara : sebelum apply fndtion,tepek bedak ni kt kawasan yg selalu crack,area T-zon..tepek kt dahi,hidung,atas & bawah bibir,dan kalau sis sendiri akan tepek skli kt pipi kiri kanan pastu biarkan gitu je,xperlu ratakan ye,nanti time nk pakai foundation baru kemaskan..kalau bhgian atas kelopak mata korang pun selalu crack boleh je tepek sekali,xd masalahBedak baby ni byk function dia..kalau nk lipstick thn lama,sbelum pakai lipstick sapu bedak baby dulu..kalau rasa bulumata pendek,letak bedak baby dlu baru pakai mascara,jgn lupa ketip dulu bulumata baru apply mascara utk effect lebih lentik..bedak ni nk letak kt kening sebelum tidur pun boleh utk tebalkan bulu kening..sis pilih milk+rice sbb gabungan 2bahan ni ada byk khasiat utk kulit

3) #Foundation
ok masuk step ni,korang mmg kena byk kali try n error utk dptkan fndtion yg sesuai dgn kulit..tp utk sis sendiri,dlm byk2 fndtion yg sis ada,dua ni je sis pakai utk muka sendiri..yg revlon tu code 200,chriszen code 01..revlon tu dia full coverage,so kalau nk pegi event ke baru sis guna sbb susah juga lah nk padam,kalau makeup simple2 sis akan pilih chriszen sbb tekstur dia lebih ringan & mudah cuciCara : actually sebelum pakai fndtion,sis akan lukis kening dlu..utk tutorial kening boleh clickhttps://www.facebook.com/Sqrq.Dqmiq/videos/1856345074422042/ dan kalau korang nk makeup heavy bhgian mata,sis cdgkan siapkan kening dan mata dulu,baru ratakan bedak baby td dan apply fndtion..cara pakai fndtion paling efektif ada dua,1 guna brush,1 lgi guna beauty blender..kalau muka xd masalah boleh ratakan pakai brush,tp kalau jenis yg jerawat & pori2 terbuka gunalah beauty blender,apply guna teknik ‘dap’,fndtion akan lebih mudah rata & serap ke dlm kulitFoundation yg sesuai dgn kulit penting tau,barulah makeup nmpk lebih flawless dan mcm kulit asli,tp kena hati2 juga dlm memilih sbb ada yg boleh menyebabkan liang roma tersumbat,tu yg kdg lepas makeup tumbuh jerawat,sbb kulit kita xdpt bernafas..foundation ni senang cakap fungsi dia utk menutup ketidaksempurnaan wajah seseorang

4) #Concealer
sis guna concealer maybelline je,yg stick tu concealer kate..terpulang korang prefer liquid atau stick,dedua boleh,fungsi yg sama utk menutup cela seperti jrwt,eyebag,bekas jerawat & garis halusCara : lepas pakai fndtion,sekiranya masih ada cela yg fndation tu xdpt cover,korang apply concealer ni..biasanya kt tepi hidung,tepi bibir,bawah mata & kalau ada jerawat apply je atas jerawat tu pastu dap guna beauty blender..kalau korang ganti concealer dgn colour corrector yg warna oren dgn hijau tu,korang kena apply tu dulu baru masuk step fndation kPenggunaan concealer bantu makeup lebih flawless tanpa noda..pilih warna concealer 1 ton lebih gelap dr warna asal kulit utk dpt perfect cover

5) #Loosepowder
utk loose powder sis pilih Simply elegant by Simplysiti code 01..xkesah lah loose powder apa sekalipun,fungsi dia sama,kemasan terakhir utk menghasilkan tona yg sekata & memegang makeup utk tahan lebih lama

Cara : boleh apply loose powder guna kabuki brush,kalau nak full coverage,apply guna sponge puff,dap je kt atas fndtion..tekstur loose powder lebih ringan dan halus,so bolehlah cover garis2 halus & kedutan muka kita

*Loose powder ni serap minyak,so sesuai je utk semua jenis kulit,kecuali korang ada masalah kulit yg sgt2 kering,elakkan guna ni sbb nt kulit korang nmpk mcm berkedut..gantikn loose powder dgn pressed or 2-way compact powder

6) #Compactpowder
my feveret all of the time,Argan wonder powder by Simplysiti code Light beige,kira nilah rahsia sis selama ni,hahaha,kalau pergi kerja hr2 sis tepek bedak ni je lepas guna serum,pastu lukis kening,lipstick blusher sikit,dh siap ? ada guna bedak lain,tp xboleh jd sama mcm pakai bedak ni..tu kalau kerja lah,kalau nk pergi event ke apa,mmg step yg dr first tadi tu sis buat satu persatuCara : Ada dua cara,satu apply mcm biasa guna sponge,cara kedua basahkan dulu sponge baru apply kt muka utk more coverage..kalau korang xnk heavy makeup,stop smpai loose powder td..tp kalau korang nk makeup tu betul2 full coverage dan tahan lebih lama kt muka,wajib apply compact powder skli,pastu baru buat shading,contouring,highlight dan lain2,dah siap!Utk kulit normal / kering sgt sesuai pakai compact powder sbb dia ada mengandungi minyak yg boleh melembabkan kulit..utk oily skin boleh juga nk guna,cme elakkan pakai kt kawasan mata

7) #Fixingspray
Last step utk dpt makeup yg kemas & long stay kita kena guna spray..spray ada byk jenis,pilih je nk yg mana,spray siap ada blink2 pun ada,tp sis pilih biasa punya je dr Kiss beauty sbb dia ada vitamin E & Aloe vera ExtractCara : dah siap semua sekali,dh puas hati dgn makeup kita,ambil spray tu,spray je byk mana korang nak lebih kurang jarak 20cm dr muka,pastu biarkan kering sendiri..nak spray before&after pun boleh,takde masalahSo sekian utk perkongsian kali ni,harap dpt membantu selesaikan masalah korang,boleh try raya nanti,boleh sama-sama cantik ❤️❤️ apa2 pun gunalah brg kosmetik yg berkualiti,yg diiktiraf,sbb benda ni kite nk pakai kt muka,sayangilah kulit kita,dan lepas makeup jgn lupa cuci muka bersih2 ya,hihi,selamat mencuba! ?

kredit: facebook Sara Damia