Gula dalam darah bertindak sebagai sumber tenaga utama badan. Tetapi mempunyai paras gula dalam darah yang tinggi tidak bermakna anda akan berasa terbeban untuk menangani senarai tugasan harian.
Sebaliknya, sebenarnya. Gula darah tinggi boleh menyumbang kepada sakit kepala dan membuat anda berasa letih, lemah dan juga loya. Lama kelamaan, ia boleh menyebabkan pradiabetes atau diabetes.
Makan diet yang sihat dan bersenam boleh mengekalkan gula dalam darah dan memantau pengambilan minuman juga boleh membuat perubahan. Walaupun tiada minuman ajaib yang akan menurunkan gula dalam darah anda, minuman tertentu boleh membantu menstabilkan gula dalam darah dan mencegah lonjakan.
Inilah yang pakar diet katakan tentang minuman terbaik dan paling teruk setakat keseimbangan gula dalam darah.
Makanan sudah tentu boleh meningkatkan gula darah, tetapi apa yang anda minum memainkan peranan juga. Kekal terhidrat adalah kunci untuk mengekalkan keseimbangan gula dalam darah. Memandangkan darah terdiri terutamanya daripada air, walaupun sedikit dehidrasi boleh menyebabkan darah lebih pekat dan paras glukosa yang lebih tinggi. Berikut ialah beberapa minuman mesra gula darah untuk dicapai apabila anda berasa dahaga.
Tidak hairanlah BFF gula darah anda ialah bahan yang terdiri daripada darah bermula dengan H2O. Meminum air yang mencukupi, terutamanya apabila paras gula darah dinaikkan, boleh membantu mengurangkan paras gula dalam darah, kerana cecair itu membantu menghidrat dan meningkatkan jumlah dalam aliran darah, mencairkan paras glukosa. Ini juga penting untuk buah pinggang , kerana mereka yang mempunyai gula darah tinggi dan penyakit seperti diabetes sering mengalami penurunan fungsi buah pinggang akibat saluran darah yang rosak.
Walaupun kebiasaan minum air selepas bangun tidur dan sebelum tidur tidak mengeluarkan gula dalam darah, ia membantu melindungi fungsi buah pinggang. Ini bermakna mereka yang mempunyai paras gula dalam darah tinggi harus meningkatkan pengambilan air untuk membantu mengimbangi sebarang kesan negatif. Bertujuan untuk lapan hingga 10 cawan sehari, ditambah 8 auns untuk setiap 30 minit senaman.
ARTIKEL BERKAITAN: Cara Salah Minum Air Yang Boleh Jadi Mengganggu Sistem Penghadaman. Ini Panduan Yang Betul!
Sebarang makanan atau minuman yang merupakan antioksidan atau dirujuk sebagai polifenol membantu gula darah dengan mengurangkan penyerapan karbohidrat (sejenis gula) dan meningkatkan pengambilan gula ke dalam sel, yang mengakibatkan lonjakan gula darah yang lebih kecil. Kopi adalah salah satu daripada minuman yang kaya dengan polifenol ini. Kajian mendapati bahawa penggunaan kopi (kedua-dua berkafein dan tanpa kafein) adalah berkait songsang dengan risiko seseorang menghidap diabetes jenis 22.
Jika anda bimbang tentang gula dalam darah, pastikan kopi anda hitam. Apa sahaja yang anda masukkan ke dalam kopi anda untuk memaniskannya, seperti sirap berperisa, gula dan susu, tidak akan mempunyai kesan penstabilan yang sama seperti kopi hitam.
Seperti kopi, teh hijau padat dengan polifenol dan meminumnya boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 23. Jika anda sedang mencari teh hijau dengan bilangan polifenol tertinggi, pilihlah matcha. Kompaun dalam teh hijau juga boleh mengurangkan keradangan dan hormon tekanan dalam badan, yang boleh membantu melawan rintangan insulin. Teh ais tanpa gula dalam apa jua bentuk juga boleh membantu anda kekal terhidrat tanpa mengambil risiko kenaikan gula dalam darah.
Anda mungkin tidak fikir jus buah-buahan adalah pilihan paling sihat apabila ia berkaitan dengan gula dalam darah, tetapi 100% jus prun mempunyai beberapa manfaat kesihatan. Prun mempunyai 4 gram serat semulajadi setiap hidangan dan menyokong kesihatan usus, yang mempengaruhi peraturan gula darah.
Menambah lebih banyak makanan kaya serat ke dalam diet anda boleh membantu menstabilkan paras gula dalam darah sambil mengekang selera makan untuk menggalakkan pengurusan berat badan. Minum setengah cawan, atau gunakan jus prun untuk memaniskan smoothie, sup dan sos secara semula jadi.
Minuman dengan gula tambahan diserap dengan cepat dalam badan, yang boleh meningkatkan gula darah dan paras insulin. Ini benar terutamanya apabila anda meminumnya semasa perut kosong.
Jadi, apabila memilih minuman untuk diminum, lihat label untuk membantu mengesan mana-mana pensabotaj gula dalam darah. Minuman tinggi gula tambahan dengan nilai pemakanan yang sedikit akan menjadi minuman yang paling teruk untuk gula darah.
Ini termasuk minuman manis seperti soda, yang akan meningkatkan kadar insulin dan gula darah dengan cepat. Minuman tenaga juga merupakan pilihan yang tidak baik kerana kedua-dua pengambilan kafein yang berlebihan dan gula tambahan boleh menyumbang kepada lonjakan gula dalam darah.
ARTIKEL BERKAITAN: Diet Tak Menjadi! Rupa-rupanya ‘Tertipu’ Dengan Makanan & Minuman Yang Kononnya Tak Ada Gula
Apa lagi yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan paras gula darah anda pada lurus dan sempit? Berikut ialah beberapa strategi mudah untuk mula dilaksanakan:
Tukar karbohidrat dengan avokado untuk sarapan pagi:
Percubaan klinikal mendapati bahawa dengan menukar pilihan karbohidrat yang lebih tinggi dengan separuh atau keseluruhan avokado boleh menjejaskan tahap glukosa dan insulin. Avokado juga mempunyai jumlah serat yang baik untuk melambatkan penghadaman dan mencegah lonjakan gula darah yang cepat. Lekatkan beberapa hirisan avokado dalam smoothie pagi anda dan bukannya buah berkarbohidrat tinggi seperti pisang atau nanas untuk minuman pagi yang berkrim dan mengenyangkan.
Jangan sekali-kali makan karbohidrat sahaja
Makan karbohidrat tidak “buruk” kerana kita memerlukannya untuk bertukar menjadi glukosa dan memberi kita tenaga. Anda hanya perlu memastikan memakannya dengan betul. Semua makanan dan makanan ringan harus mempunyai protein, karbohidrat dan lemak yang sihat. Bersama-sama, ini akan mengawal pencernaan dan dengan itu, kadar di mana karbohidrat ditukar menjadi glukosa.
Jangan minum gula semasa perut kosong: “Pada perut kosong, cecair diserap melalui usus dan ke dalam aliran darah dalam masa 15 hingga 30 minit. Jika terdapat makanan di dalam perut atau dicampur dengan minuman, komposisi makanan akan mengubah kadar gula dalam darah meningkat. Jadi, jika minuman mempunyai gula tambahan, sebaiknya minum dengan makanan yang mengandungi protein dan lemak untuk melambatkan penyerapannya.
Anda tidak perlu menghidap pradiabetes atau diabetes untuk mengambil berat tentang tahap gula darah anda. Tahap tidak seimbang boleh menjejaskan perasaan anda setiap hari, hidangan demi hidangan.
Apabila gula darah tidak dikawal dengan baik selepas makan makanan berat karbohidrat, snek, atau minuman manis, seseorang mungkin mengalami keletihan selepas makan, perubahan mood, atau lebih banyak keinginan. Apabila ini berlaku, ia adalah kerana tindak balas insulin melampaui tanda, membawa gula turun sedikit terlalu jauh dan mengakibatkan keinginan yang kuat untuk meningkatkan gula darah kembali. Ini menjadi kitaran ganas yang boleh menyebabkan sensitiviti insulin yang lebih rendah.
Gula darah yang sihat ialah gula darah yang tidak lebih tinggi daripada 140 mg/dl selepas makan dan turun kepada <100 mg/dl kira-kira dua hingga tiga jam selepas makan. Anda tidak akan mengetahui nombor ini jika tidak menggunakan monitor glukosa, tetapi gula darah tinggi yang berpanjangan mempunyai beberapa simptom yang ditetapkan.
Penglihatan kabur, dahaga yang berlebihan, kerap bangun untuk kencing pada waktu malam, penurunan berat badan yang tidak diingini, kemurungan dan kabus otak mungkin semua tanda bahawa paras gula dalam darah anda tidak stabil.
Mengekalkan paras gula darah yang seimbang akan memberi manfaat kepada kesihatan, mood dan perasaan anda selepas makan. Apa yang anda minum boleh menjejaskan gula darah anda lebih daripada yang anda sedar.
Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.