Keenakan bubur lambuk Kampung Baru, Kuala Lumpur sering dinanti-nanti dan menjadi bualan masyarakat setiap tahun ketika tibanya Ramadan.
Namun tahun ini kelazatan menikmati bubur lambuk Kampung Baru terpaksa dilupakan.
Bagi mereka yang teringin hendak makan bubur lambuk, bolehlah mencuba resipi bubur lambuk ala Kampung Baru yang dikongsikan oleh Syuh Yuha ini.
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras (basuh dan toskan)
1/2 biji kelapa, diambil santan pekat
1/2 kg daging tetel (potong kecil) (saya letak 1 cawan isi ayam cincang
2 s/b minyak sapi
3 s/b minyak
2 helai daun pandan (basuh dan dikoyak-koyakkan)
1 cube ayam megi
garam/gula secukup rasa
air
1 cawan udang kering [rendam air panas dan tumbuk lumat]
1 cawan bawang goreng
4 ulas bawang putih [dimayang]
2 biji bawang besar [dimayang]
1 inci halia [dimayang dan potong jadi macam batang mancis]
REMPAH TUMIS:
1 batang kulit kayu manis (takda stok kt rumah sy ganti dengan 1 sudu serbuk kayu manis)
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 sudu kecil halba
2 biji buah keras [ditumbuk]
BAHAN REMPAH (goreng kering dan mesin halus)
1 sudu kecil jintah manis (saya pakai jintan putih)
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil lada hitam
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN (optional)
2 batang carrot dipotong dadu
1/2 cawan kurma dibuang biji ( tak letak pun)
BAHAN HIASAN (dimayang)
3 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
Bawang goreng
CARA-CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dan minyak sapi.
2.Tumis rempah yang telah dikisar tadi, rempah tumis, bawang putih, daun pandan dan bawang besar.
3.Kemudian masukkan udang kering, tumis lagi.
4.Kemudian masukkan daging.
5.Tumis sehingga naik minyak.
6.Masukkan air dan didihkan sehingga daging separuh empuk.
7.Masukkan beras dan kurma dan tambah air jika nampak kering. Reneh sehingga beras hancur dan daging lembut.
8.Tambah air kalau bubur nampak semakin kering ketika menunggu ia pecah
Ketika ini boleh masukkan lobak merah jika mahu.
9.Apabila beras sudah nampak pecah, masukkan santan pekat dan perisakan dengan garam/gula secukup rasa..
10.Bila bubur sudah tanak dan elok, hidangkan dengan bahan-bahan hiasan.
Nak cepat masak boleh guna pressure cooker atau guna rice cooker.
Sumber kredit: Syuh Yuha (Kredit resepi asal dari blog: liyasyamel)