Resepi popia bersalut coklat viral! Pernahkah anda mencubanya? Jika belum, inilah masa untuk melakukannya kerana mudah sahaja untuk melakukannya di rumah. Ikuti panduan resepi yang disediakan ini.
1 bungkus kulit popia
Coklat coin (guna beryls milk + dark choc juga boleh)
Kekacang kegemaran (disangai terlebih dahulu)
Manik hiasan
Cawan biskut
– Gulungkan kulit popia dgn menggunakan lidi sate/ kayu chopstick. Di hujung gulungan sapukan sedikit air supaya melekat. Tujuan guna lidi sate ini bagi memudahkan proses menggulung. Dah siap tarik dari lidi sate.
– Ulang proses sehingga selesai atau jumlah yg diingini.
– Setelah selesai, potong kulit popia memanjang. 1 gulungan potong jadi 8. Ikut selera.
– Kemudian anginkan seketika kulit popia. Dalam 15min.
– Goreng hingga keemasan.
– Panaskan coklat coin double boil. Saya guna separuh milk choc dan separuh dark choc.
– Dah cair, masukkan kulit popia yg telah digoreng tadi. Masukkan juga kekacang kegemaran. Gaul sebati.
– Seterusnya sudukan ke dalam cawan biskut. Taburkan manik hiasan. Siap!
sumber: Chesu Riani