Bagi penggemar kuih berintikan manisan pastinya menyukai buah Melaka. Buah Melaka atau Onde-onde sememangnya menjadi kesukaan pelbagai peringkat usia. Jika biasanya buah Melaka menggunakan daun pandan tapi apa kata sesekali ubah cita rasa menggunakan buah naga.
Sama ada dimakan pada waktu pagi atau petang, ia tetap membangkitkan rasa dan aroma enak apatah lagi sekiranya dinikmati bersama minuman panas.
Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Juraini Mohd Zabidi ini.
BAHAN-BAHAN:
4 sudu besar tepung pulut
1 sudu besar tepung beras
1 biji buah naga – kisar dengan sedikit air
Gula melaka – potong kecil
1/2 biji kelapa muda parut – ambil bahagian putih sahaja
Sedikit garam – untuk gaul dengan kelapa parut
Sedikit air kapur
CARA MEMBUAT:
1.Bancuh tepung pulut dan tepung beras dengan buah naga yang telah siap dikisar.
2.Campurkan dengan air kapur sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan.
3.Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula Melaka yang dipotong kecil atau dihancurkan supaya ianya betul-betul cair semasa direbus.
4.Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Masukkan bebola tepung. Tunggu sehingga bebola timbul di permukaan air. Ini menandakan ianya telah masak dan sedia diceduk keluar.
5.Toskan. Golek-golekkan dengan kelapa parut yang telah siap digaul bersama sedikit garam.
6.Siap untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Juraini Mohd Zabidi