Jika anda ingin tahu tentang rasa bagaimana kehidupan diraja, pertimbangkan untuk membuat resipi pankek mendiang Ratu Elizabeth II.
Selepas kematiannya, pakar dan fanatik keluarga diraja telah mencurahkan arkib kehidupan dan minat ratu. Baru-baru ini di Reddit (laman forum), ramai telah mengedarkan semula resipi pankek lama yang disukai ratu.
Resipi itu dimasukkan dalam surat yang dihantar oleh ratu kepada Presiden A.S. Dwight D. Eisenhower, yang disediakan di Arkib Negara. Surat dan resipi asal telah ditulis pada tahun 1960 selepas Eisenhower dan isterinya, Mamie, melawat permaisuri di istananya di Balmoral.
ARTIKEL BERKAITAN: Tabiat Harian Ratu Elizabeth Yang Membantunya Hidup 96 Tahun. Tetaplah Sihat Walaupun Bukan Ratu!
“Melihat gambar anda dalam akhbar hari ini berdiri di hadapan puyuh panggang barbeku mengingatkan saya bahawa saya tidak pernah menghantar resipi scone drop yang saya janjikan kepada anda di Balmoral,” tulisnya dalam pembukaan suratnya kepada Eisenhower. “Saya kini bersegera untuk kongsikannya dan saya berharap anda akan Berjaya melakukannya.” Ratu terus memperincikan bahan-bahan dan resipi penkeknya
Umum, Ratu meninggal dunia pada 8 September di Istana Balmoral, sebuah rumah ladang besar di Aberdeenshire, Scotland.
Resipi Pankek Ratu Elizabeth
Bahan-bahan: (Hidangan untuk 16 orang)
- 4 cawan tepung
- 4 sudu besar gula halus
- 2 cawan teh susu
- 2 biji telur keseluruhan
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 3 sudu teh krim tartar
- 2 sudu besar mentega cair
Cara membuatnya:
“Pukul telur, gula dan kira-kira separuh susu bersama-sama, tambah tepung, dan gaul rata, tambah baki susu seperti yang diperlukan, juga bikarbonat dan krim tartar, masukkan mentega cair.”
Membuktikan dirinya pakar dalam resipi itu, permaisuri turut berpesan dalam suratnya bahawa “apabila lebih sedikit, biasanya saya kurangkan tepung dan susu tetapi menggunakan bahan lain seperti yang dinyatakan. Saya juga telah mencuba menggunakan sirap emas atau ‘treacle’ dan bukannya hanya gula, rasanya juga sangat bagus.”
Mengikut nasihat ratu kepada presiden ke-34, “campuran itu memerlukan banyak pukulan semasa membuat dan tidak boleh berdiri terlalu lama sebelum memasak.”
Mungkin resipi manis itu akan dianggap sebagai hidangan untuk mendiang ratu. Pada 2017, Darren McGrady, bekas chef diraja kepada mendiang raja, memberitahu The Telegraph bahawa dia berpegang pada diet “berdisiplin” sepanjang hidupnya.
“Dia makan untuk hidup, tidak seperti Putera Philip yang suka makan dan akan berdiri dan bercakap sambil makan sepanjang hari,” jelasnya sambil menambah bahawa “dia sangat berdisiplin. Tiada kanji adalah peraturan.”
Apakah Kebaikan Pankek?
Pemakanan sihat
Lempeng yang ringan, gebu dan benar-benar selesa, adalah pilihan semula jadi apabila anda ingin memanjakan diri anda semasa sarapan atau semasa sarapan pagi untuk makan malam jua. Walaupun pankek tidak mempunyai reputasi sebagai makanan kesihatan, ia mempunyai beberapa khasiat yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda. Caranya ialah dengan memilih penkek bijirin penuh dan hadkan topping manis, seperti sirap maple.
Karbohidrat untuk Tenaga
Bukan rahsia lagi bahawa makan sepinggan penkek bermakna mendapat banyak karbohidrat. Itulah sebabnya anda gemarinya, bukan? Dan kerana karbohidrat adalah sumber bahan api pilihan badan, ini bermakna penkek juga merupakan sumber tenaga yang hebat. Satu hidangan penkek buttermilk (bernilai kira-kira 200 kalori) mempunyai 38 gram jumlah karbohidrat, manakala bahagian serupa penkek gandum penuh mempunyai 30 gram.
Lempeng gandum adalah pilihan yang lebih baik. Anda masih akan mendapat banyak karbohidrat untuk menyemarakkan gaya hidup aktif anda, tetapi penkek gandum juga membekalkan serat yang membantu menstabilkan gula dalam darah anda supaya anda akan berasa bertenaga selepas makan.
Sumber Besi
Satu hidangan penkek gandum akan memberi anda kira-kira 3 miligram mineral penting ini, iaitu antara 16 dan 38 peratus daripada zat besi yang perlu anda makan setiap hari, bergantung pada umur dan jantina anda, manakala penkek buttermilk mempunyai hampir 2 miligram.
Seperti karbohidrat, zat besi menyumbang kepada sifat tenaga penkek, kerana ia memainkan peranan penting dalam mengoksigenkan tisu anda supaya ia boleh menghasilkan bahan api yang mereka perlukan. Zat besi juga penting untuk fungsi sel-sel imun tertentu, jadi mendapatkan cukupnya dalam diet anda boleh membantu anda melawan penyakit.
ARTIKEL BERKAITAN: Ratu Elizabeth II Mentakrifkan Legasi Fesyen Elegannya Sendiri Selama 7 Dekad. Sungguh Mengagumkan!
Kalsium untuk Tulang Kuat
Anda mungkin tidak semestinya menganggap penkek sebagai makanan membina tulang, tetapi ia merupakan sumber kalsium yang sangat baik. Satu hidangan penkek gandum mengandungi kira-kira 250 miligram kalsium, atau kira-kira satu perempat daripada kalsium yang anda perlukan untuk hari itu, manakala penkek susu mentega mempunyai kira-kira 180 miligram, atau 18 peratus daripada keperluan harian anda. Sebagai tambahan kepada faedah mesra tulang yang jelas, kalsium membantu saraf dan otot anda berfungsi dengan baik dan ia juga mungkin membantu mengawal tekanan darah.
Perhatikan Gula
Penkek anda mungkin tidak lengkap tanpa sirap, tetapi jika anda menuangkan sirap sebanyak yang anda mahu, anda akan menukar hidangan menjadi bom gula. Satu sudu besar sirap maple mempunyai 52 kalori dan 12 gram gula. Tetapi jika anda secara tidak sengaja menuangkan suku cawan, lihat 216 kalori dan 50 gram gula daripada sirap sahaja. Katakan tidak ya! Kerana gula tambahan dikaitkan dengan obesiti, penyakit jantung dan diabetes.
Gunakan sirap dengan berhati-hati untuk memastikan penkek anda sihat dan sebaliknya tambahkan rasa manis semula jadi dalam bentuk buah segar. Dengan strawberi yang dihiris segar atau ketulan pic segar di atas setiap penkek, anda boleh menyiram satu sudu sirap ke seluruh pinggan tanpa rasa kekurangan.
Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.
https://youtu.be/7NyoTi2CRdk
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI